L’assistència als Ludi Saguntini, abans Festival de Teatre Grecollatí, és una de els activitats fixes dels Departaments de Llatí i Grec del nostre centre. I ho és per raons justificades, que paga la pena explicar. Iniciats en maig de 1997 amb una presència de 7.430 espectadores, els Ludi han arribat en el 2011 a la quinzena edició. L’any passat van ser 12.000 els alumnes i 800 els professors que vam acudir al teatre romà de Sagunt a veure les obres teatrals clàssiques representades i participar en els diferents tallers. La primera edició de 1997 va presentar Les Troianes (en serbocroata!), Bessons, Càsina i Les Bacants.
En l’edició XV s’han ofert al jove públic, arribat de tots els racons de la Comunitat i d’altres regions d’Espanya, les comèdies Anfitrió, Bessons, Bàquides (estrena) i Aululària de Plaute; i Pluto d’Aristòfanes; i les tragèdies Els Set contra Tebes (estrena) d’Èsquil, Medea i Hècuba d’Eurípides i Èdip Rei de Sòfocles.
En aquestes quinze edicions han passat per Sagunt més de 130.000 alumnes i professors, que es diu prompte. Els Tallers de Cultura Clàssica, com des de fa 12 anys, han seguit oferint als alumnes i els centres materials i activitats molt diverses (cuina, indumentària, jocs, ceràmica, ciència, temps, màgia, escriptura, cosmètica, mosaic, etapes de la vida, matemàtiques, dansa grega) que diferencien al Festival de Sagunt por aquest valuós complement.
Hem arribat també al 2011 a la XII edició del Certamen Compitàlia; en aquest concurs els alumnes del nostre centre han tingut una molt destacada participació, tot obtenint tretze premis en les edicions des del 2005 al 2009, raó per la qual el centre va rebre un Premi Especial en forma de diploma l’any 2010.
Doncs bé, el passat 14 d’abril 25 alumnes i dos professors vam anar, altra vegada, a Sagunt. El Certamen Compitàlia, com ja s’ha dit en anteriors articles, ha tornat a tindre guanyadors del Matilde Salvador, ja que el grup de teatre Dura Lex sed Lex, en la modalitat Talia, ha aconseguit el primer premi ex aequo, i l’alumna Elia Cervera Ferreres de 2BAHA, el segon premi en la modalitat Pausànias. Van rebre el premi abans que s’iniciara la representació de la tragèdia Èdip rei de Sòfocles.
Hem titulat l’article jugant amb el temps per tres motius. Primer, perquè hem assistit en l’any 2011 a la representació d’una tragèdia estrenada en Atenes el 430 a. C. i una comèdia llatina del 200 a. C. Això vol dir que tenen ja 2.441 i 2.211 anys, respectivament i continuen representant-se. La primera més actual, dramàtica i plena d’ironia tràgica que mai. La segona fent riure a uns espectadors, que ja no són els romans dels inicis del segle II a. C., però que en són hereus en molts sentits.
La segona raó del nostre títol és que, aquest any, hem participat en el taller sobre el temps, ofert pel grup Tempore Capto. En ell se’ns va explicar breument com comptaven els temps els romans i en què consistien algunes festivitats especials; a més els alumnes van poder construir un rellotge de pastor.
La tercera raó del títol és que la duració de la comèdia plautina va fer que estiguérem a punt de perdre el tren assignat en el nostre bitllet de grup. Vam haver d’eixir uns segons abans que acabara l’obra, a les 18’16, per tal d’evitar l’aglomeració de l’eixida i anar a pas ràpid cap a l’estació per a poder agafar el tren de les 18’42. Un any més, doncs, de nou una rica i gratificant experiència la viscuda a Sagunt.
Enviat per Miguel Ángel Prades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada