dissabte, 12 de març del 2011

Llegint l'Eneida amb Chiron...

Des que els companys de Chiron varen possar en marxa la lectura col·laborativa de l'Eneida, el nostre departament es va voler sumar a una iniciativa tan engrescadora.
Per trencar el gel, la primera en gravar la lectura vaig ser jo mateixa com a professora responsable de l'activitat, i per donar un aire diferent vaig optar per vestir de matrona i llegir en un entorn obert. En canvi per a treballar la lectura amb els alumnes, varem anar en un altre sentit.
Tenint en compte que per als alumnes de 4ESO la lectura de poesia èpica suposaria una ampliació dels continguts curriculars, varem decidir incloure l'activitat en el programa d'Altes Capacitats i Enriquiment Curricular, i encetar una col·laboració amb la professora del Departament de Música, Judit Gual, i els seus alumnes de 4ESO. En primer lloc a l'aula es va tractar la figura de Virgili i la seua obra cabdal, l'Eneida; a continuació es va llegir el fragment objecte de lectura i la seua traducció, situant-lo en la línia argumental de l'obra; també es va explicar l'estructura de l'hexàmetre dactílic i es va practicar la lectura dels versos. La segona part va consistir en assajar la lectura a ritme dactílic amb el suport de l'acompanyament d'instruments de percussió, que potser recorden als que s'utilizatven al món clàssic. La part més díficil ha estat el procés de gravació, però jutgeu vosaltres mateixos:
Ací teniu el primer video de la nostra experència:


En la pàgina de Chiron no sols trobareu el canal amb els videos de lectura de L'Eneida, sino també el que han obert per a la lectura de l'Odissea.
Esperem que us agraden les nostres lectures i us encoratgem a participar a tots vosaltres!

4 comentaris:

Epaminondas ha dit...

¿Y aún se pregunta alguien qué es un clásico?

Clásica es una obra, escrita en el siglo I a. C., cuyos versos recitan una profesora y sus alumnos de latín, tratando de recrear los hexámetros dactílicos unos 2020 años después.

Hay otros ejemplos en la red.

Bastantes.

Se agradece el esfuerzo y el interés de alumnos y profesora.

Mariló ha dit...

Gràcies, Epaminondas, pel teu encoratjador comentari. Però per a quan la teua lectura de l'Odissea, els teus fans estan a l'espera!:-)

Sofía ♥ ha dit...

Recolze la proposta! Els fans estem a la espera! jajajaja :P

marilo limo ha dit...

Bé, Sofía, tu també et pots afegir a la iniciativa de llegir l'Eneida, fins i tot ho podries parlar amb alguna companya del curs passat. Si t'animes i necessiteu ajut per repassar la lectura o gravar el video, ja ho saps, passat pel centre.